Att renovera ett kök på egen hand

Ett nytt och fräscht kök kan verkligen sätta guldkant på vardagen, man får en annan känsla när man kommer in i ett kök som man verkligen tycker om, som är funktionellt och utformat efter ens behov. Ett väl fungerande kök med fräscha bänkytor, snygga skåp, en modern spis och ett fint kylskåp, det är verkligen mysigt att gå upp och laga frukost i . Kanske känner man sig så inspirerad av sitt vackra kök att man blir kärleksfull nog att servera sin partner frukost på sängen…

Vart börjar man göra sin köksrenovering?

Visst låter det trevligt med ett nytt kök – men hur kommer man dit? Vilket är det första steget i en köksrenovering? I min mening är det att man funderar ut hur man vill att sitt nya kök skall fungera och se ut. Vad är det man använder köket mest till, eller vill använda köksrenovering till? Är det något man saknar för tillfället eller vill man bara fräscha upp köket och ha det i ungefär samma funktionalitet som det är idag inför köksrenovering? Skapa en vision av ditt nya kök, titta i kökstidningar och surfa runt på nätet för att se exempel på olika kök. När du har en vision av ditt kök så går vi till nästa steg.

Matcha visionen med budgeten

När man ser hur man vill ha sitt kök efter en köksrenovering så är det dags att börja passa ihop visionen med vad som är möjligt i verkligheten givet den budget man har för sin köksrenovering. När man gör sin vision är det dock fördelaktigt att se den helt utan begränsningar så att man har något att sikta mot. Så under den fasen med  badrumsrenovering och snickare som man tänker på budget. När man sedan matchar vision med sin budget så märker man vad som är mer realistiskt möjligt att få tag på och bygga utan att spräcka budget.

För minimal budget – köp återanvänt material

Det är viktigt att veta vad som är viktigt för en själv, vill man gärna ha en bänkskiva i sten så kanske man får dra ner lite på kostnaden för kyl och frys – om det inte är lika viktigt att ha den senaste modellen på kyl så kan man köpa en begagnad kyl och frys istället, vilket ofta blir en bråkdel av summan för en ny kyl och frys.