Renovera med eller utan hantverkare?

Är det dags att renovera i vardagsrummet och byta golv? Kanske vill du förnya köket och installera nya vitvaror och en ny fin köksbänk? Även badrummet kanske behöver sig en uppfräschning när du ändå är igång? Att renovera i den privata bostaden är idag väldigt vanligt och något som de allra flesta hus- eller lägenhetsägare väljer att göra. Med en renovering kan du skapa dina drömmars hem, höja värdet på bostaden och samtidigt få en bättre livskvalitet. När renoveringen är ett faktum är det dags att börja planera. Det är nämligen med en korrekt och väl utförd planering som renoveringen kommer lyckas som bäst. Många funderar inte längre på om en renovering är behövlig eller inte, utan frågan har nu skiftat till vem som ska genomföra arbetet. Ska du anlita en professionell hantverkare som http://www.snickarenimalmö.se/ och vara säker på resultatet direkt eller ska du försöka genomföra det själv och spara in en hel del pengar?

Renovera på egen hand – vanligare än du tror

I dessa tider är det många som strävar efter att hålla nere kostnaderna i vardagen och det har resulterat i att det blir allt vanligare att renovera själv. Det finns många saker du kan klara av helt själv och utan att behöva en fackman bakom dig. Ska du renovera köket får du t.ex. ta dig an både köksinredning såväl som kakel och golv. Badrummet är en aning mer känsligt på grund av rådande branschregler och krav, men ändå här kan du utföra väldigt många arbetsmoment utan behörighet eller certifikat.

Den främsta fördelen med att renovera själv är att du kan göra det i din egen takt och på så vis anpassa renoveringen efter ditt liv och din vardag. Du har också möjlighet att spara in väldigt mycket pengar, men får även en överhängande risk att saker inte går som tänkt.

Renovera med en hantverkare

Ska du dra ny el, renovera elledningar, vatten, ventilation och avlopp behöver du ta in en hantverkare oavsett om du vill det eller inte. De här arbetsuppgifterna ska nämligen alltid utföras av en fackman. Gäller det andra typer av arbeten måste du först titta på din egen kunskap. Kommer du verkligen att klara av arbetet själv eller är det bättre att ta hjälp från start? Att använda en hantverkare för hela eller delar av en renovering är precis lika vanligt som att vilja göra det själv. Hantverkare behöver inte anlitas för totalentreprenad om du själv inte vill det, utan det fungerar minst lika bra att ta in experthjälp där din egen kunskap brister. Kom ihåg att du kan använda dig av ROT-avdraget för att minska kostnaderna med 30 %.