Byt inte golv, utför golvslipning istället

När det börjar bli dags för en renovering av golvet kan det vara svårt att veta vad man ska göra för typ av förändring. Det är dock en stor fördel att ta vara på gamla trägolv då deras charm bibehålls och får bostaden att göra detsamma. Genom att slipa dem får de tillbaka sin forna glans och blir till glädje många år framöver.

Bevara gamla golv

I många bostäder runt om i landet finns gamla och fina trägolv. Oftast är trägolvet det som bidrar till charmen i bostaden då det i många fall lades dit i samband med nybyggnationen. Att ta tillvara på den typen av golv är därför att föredra då det bibehåller charmen med bostaden. Ju fler originaldetaljer som finns bevarade, desto mer charmig blir bostaden. Trägolv är dessutom dyrt idag och gamla trägolv är hållbara. Därför finns det ingen anledning att byta ut gamla trägolv till nya plankor. Istället är det en golvslipning som kommer göra susen.

Slipa gamla trägolv

Trä är ett mycket hållbart material då det har en lång livslängd. Men förr eller senare blir golvet väldigt slitet. Då är det dags att slipa det. En golvslipning kan nämligen få ett gammalt trägolv att bli som nytt igen. Man blir lika förvånad varje gång då man har att göra med ett mycket gammalt, slitet och kanske till och med smutsigt trägolv. När slipningen har utförts och träets vackra detaljer återigen får komma fram i ljuset, så är det en mycket tillfredsställande syn. Därefter behandlas träet med exempelvis linolja eller linoljevax, som gör att golvet får den där djupa färgen som framhäver ådringar och andra mönster i träet.

Anlita golvslipare

Har du precis tagit bort den gamla plastmattan från 80-talet och insett att därunder fanns ett gammalt trägolv? Lägg i så fall inte på en ny plastmatta eller något annat modernt golv när du ska renovera hemma. Anlita en golvslipare istället och ta vara på det gamla trägolvet. Detsamma gäller om du har ett trägolv som med åren blivit väldigt slitet. Ett trägolv kan se ut som att det är utom all räddning, men så är oftast inte fallet. Är golvet trasigt kan man byta ut enstaka plankor eller bitar. Även gamla parkettgolv av bra kvalitet kan slipas istället för bytas i många fall. En professionell golvslipare vet exakt hur just ditt golv ska få en behövlig upprustning. Beroende på ditt golvs förutsättningar så anpassar golvsliparen sitt arbete efter det så att ditt golv återfår sin forna glans. Det blir en investering både för dig och bostaden då originalgolv höjer värdet på bostaden och tillför mer hemtrevnad.