Inte alla som kan göra en takmålning

Om du äger ett hus eller en stuga så kommer det bli aktuellt att byta ut taket. Istället för att göra ett fullkomligt takbyte kan du istället göra en takmålning. Det här gör att taket ser bättre ut och förhindrar även slitage.  

Utför du arbetet själv så kan det bli bra mycket billigare, men det är inte alla som kan göra en takmålning. I värsta fall så går det dåligt och resultatet blir detsamma, då blir det en dyr affär eftersom arbetet måste utföras på nytt. Som tur är så kan du hålla det billigare genom ett par enkla knep.  

  

Därför gör man en takmålning  

Under åren så kommer pannorna på ditt tak att dra till sig smuts, alger och frön. Det här är helt naturligt och inte något som går att förhindra. Det gör att taket ser slitigt ut, men det kommer också till slut att ha sönder ditt tak och du kommer du att få fuktskador.  

En takmålning är egentligen en form av ytbehandling och takarbete. Först tvättar man av pannorna med en högtryckstvätt, det här får bort även den grövsta smutsen. Taktvättning är däremot inte rekommenderat om det inte följs upp av en ytbehandling. När tvätten är gjord så ytbehandlar man pannorna så att det inte kommer in smuts, fukt eller dylikt. Det gör också att pannorna ser snyggare ut.  

Obehandlade pannor börjar naturligt att dra åt sig fukt med tiden. Det här är ett stort problem eftersom det leder till slitage och att pannorna spricker av frost när det blir vinter. Det är alltså extra illa i ett land som Sverige med det klimat vi har här, och då behövs taktjänster i haninge.  

  

Kan bli en dyr affär  

En takmålning kan lätt bli dyrt, inte minst om du har ett stort hus och inte har gjort det på länge. Till att börja med så är det bra att tänka på att du sällan behöver byta ut taket. Det här gör många när taket ser slitet ut men ofta hade det räckt med en vanlig takmålning, vilket är mycket snabbare och billigare.  

Att utföra jobbet själv är det billigaste, men det här bör du endast göra om du vet vad du gör. Annars blir det väldigt dyrt om du misslyckas och sedan måste ta in en firma som åtgärdar det.  

Det bästa sättet att hålla det hela billigt är att du anlitar en billig firma som ändå gör ett bra jobb. Jämför mellan flera olika företag och ta in offert från företagen som verkar bäst. Sedan kan du börja fundera på vilken som kommer att göra det bästa jobbet för det bästa priset.