Måla om trappan – så går det till

Börjar trappen där hemma se sliten och tråkig ut kanske det är dags att måla om den. Det är ett relativt enkelt projekt att göra själv men man kan också anlita en målare om man inte har tid och lust att göra det själv. Det viktiga är att grundarbetet görs noggrant och att man lägger på flera lager färg, för att sedan avsluta med en skyddande lack.

Börja med grundarbete

Oavsett om man anlitar en målare stockholm eller inte så är det alltid viktigt med underarbetet. För att slutresultatet ska bli bra behöver man få bort gammal färg och rengöra ordentligt för att den nya färgen ska fästa ordentligt och hålla länge. Börja med att slipa hela trappan för att få bort den gamla färgen och eventuella ojämnheter och var noggrann så att inga vinklar och vrår uteblir. Torka därefter med en mikrofiberduk så att allt damm försvinner.

Val av färg

När det kommer till val av färg är det lämpligt at välja en vanlig golvfärg till just trappstegen, den ger en viss friktion för att man ska undvika att halka. Däremot bör man inte välja en färg med halkskydd eftersom smuts fastnar och det blir svårt att hålla trappen ren och snygg.  Till övriga delar av trappan är det bättre att välja en lackfärg, eftersom golvfärg har en tendens att vara rinnig innan den torkat och det blir bökigt på trappans vertikala delar. Är man osäker kan man rådfråga med en målare eller i en färgbutik för att försäkra sig om att man använder rätt typ av färg.

Det kan dessutom vara klokt att börja med ett lager grundfärg för att sedan fortsätta med minst två lager täckfärg. Vad gäller val av kulör kan man välja vilken färg som helst men det kan vara smart att undvika vitt eftersom smuts och slitningar syns väldigt tydligt. Välj gärna en grå nyans till trappstegen och en vitt på sättstegen om du ändå vill hålla det ljust och fräscht.

Lacka för lång hållbarhet

En trappa slits dagligen och för att färgen ska hålla sig länge är ett bra tips att lacka den. Trappan får då ett hållbart och skyddande lager och man kan välja mellan både blank och matt lackfärg. När det kommer till lackbehandlingen är det bra om man lägger på fyra lager. Det låter mycket men det är värt slitet och besväret när det väl är färdigt, då din trappa kommer hålla sig fin i många år framöver.

Hur mycket kostar det?

Det låter kanske som att mycket färg kommer gå åt på grund av alla lager som behöver målas men tänk på att trappens yta är ganska liten. En vanlig inomhustrappa har en yta på ungefär fem kvadratmeter och priset avgörs till stor del av vilken färg man väljer.

Anlitar man en målare för jobbet så tar de ofta betalt per timme och då tillkommer även kostnader för material.

Att måla om trappan kan kännas besvärligt men det är inte så svårt. Det gäller att man har tålamod och tid eftersom arbetet behöver utföras i många steg. Har man inte tillräckligt mycket tid kan man alltid anlita en målare istället, men man får ändå räkna med att det blir lite rörigt i hemmet under ett par dagar innan allt är färdigt. Om du känner dig osäker rekommenderas det att ta det säkra för det osäkra och faktiskt anlita en målare.