Tips när du ska välja plåttak

Plåt är ett tåligt material som fungerar på dom flesta typer av hus och är således ett bra val när det är dags att lägga om taket. Det finns många varianter av takplåt, både vad gäller tjocklek, färg och andra egenskaper. Anlitar man en takläggare kan man få hjälp att välja rätt plåt som passar för konstruktionen och funderar man på att lägga om taket på egen hand finns det några bra tips att ta hänsyn till innan man väljer.

Olika typer att välja mellan
Hur taket är uppbyggt har stor betydelse för vilken typ av plåt som lämpar sig. De allra flesta plåtarna är uppbyggda i flera olika skikt för att vara slitstarkt, och moderna plåtar är tunnare än de äldre modellerna som finns på marknaden. När det kommer till utseende handlar det till stor del om vad man själv tycker ser snyggt ut, där man bland annat kan välja mellan ett falsat plåttak eller en modell som påminner om takpannor. Rådfråga med en takläggare om vilken typ som lämpar sig för huset och välj därefter det alternativ du föredrar när det kommer till utseende.

Stålplåt eller aluminium

Kärnan i alla plåttak består av stålplåt eller aluminium, där de först nämnda är galvaniserande och lackade. Detta för att vara extra slitstarkt och få en lång hållbarhet. När det kommer till aluminium har det en bättre förmåga att motstå korrosion men är istället känsligare för kontakt med andra metaller. Båda typerna är väldigt hållbara och med rätt underhåll kan dom få en lång livslängd.

Läggning av plåttak
Idag finns det många moderna plåttak som man ganska enkelt kan lägga själv om man är någorlunda händig. Plåtarna läggs på råspont och spikas eller skruvas sedan fast. Vissa modeller har även en klickfunktion som bidrar till säkra skarvar. Är man ute efter ett mer avancerat tak som tillexempel behöver falsas ihop bör man överlåta arbetet till en kunnig takläggare så att arbetet utförs korrekt och slutresultatet håller tätt.

Det finns mycket att välja mellan när det kommer till plåttak både vad gäller egenskaper och utseende och man ska alltid se till att välja ett material med bra kvalitet, för att få ett så hållbart resultat som möjligt. Om man gör jobbet själv eller överlåter det till en takläggare beror lite på hur mycket man kan göra själv och vilken typ av tak man väljer. Är man minsta lilla osäker när det kommer till takläggning är det alltid bättre att anlita professionell hjälp för att undvika fel och brister. Ta referenser och offerter från olika takläggare för att få ett bra och prisvärt resultat om du lejer bort arbetet.