Tips för att trycka en egen t-shirt

Ska du trycka en egen t-shirt till företaget? Eller har du kommit på en egen design som du vill saluföra? Det finns ett antal faktorer att överväga när man ska trycka en t-shirt – oavsett syfte. En av dem är att hitta rätt tryckeri att samarbeta med – en annan är att välja rätt tröjmodell. Här ger vi ett par tips för den som planerar att trycka sina egna tröjor.

Avsätt tid att utforska konceptet

Du har säkerligen redan tankar på hur motivet skall se ut och vilka färger det ska vara. Att ta sig tiden att verkligen utforska de idéer man har kan dock verkligen löna sig i slutändan. Vrid och vänd på tidigare tankar, hitta ny inspiration och lek runt med de designer du redan har. Så småningom finns chansen att du skapar något nytt och unikt – som du troligtvis också är riktigt stolt över.

Glöm inte att hela tiden tänka över hur designen kommer att se ut på en t-shirt. Gör man en skiss i PhotoShop eller på ett pappersark är det bra att känna till att slutprodukten inte riktigt kommer se ut så. Ha ärmar och ring i åtanke, bland annat. Om du har goda kunskaper i PhotoShop kan du ta en bild på dig själv i en t-shirt, och leka runt med designen direkt på bilden i datorn.

Hitta ett bra tryckeri att samarbeta med

Din design blir aldrig bättre än det tryckeri du samarbetar med. I Sverige finns flertalet välrenommerade aktörer att ta kontakt med, men för större volymer (i vissa fall även mindre volymer) kan det också vara aktuellt för ett tryckeri att vända sig till en aktör som är baserad utomlands. Dessa tenderar att kunna hålla ned priserna en bit, vilket kan göra det billigare – även med frakten i åtanke.

Storlekar, vikt, material, tryckalternativ och priser är alla faktorer som kommer att påverka slutprodukten på ett eller annat sätt. Att hitta ett tryckeri som matchar dina förväntningar på samtliga punkter kan vara svårt. Så länge dina förväntningar är rimligt ställda är det dock ingen omöjlig uppgift – men låt det ta tid. Det här är inte ett moment man bör förhasta, eftersom det har så stor påverkan på hur din tröja kommer se ut när den väl är klar. Tryckande är en konst – och det gäller att hitta en aktör som behärskar den.

Vilken är din målgrupp?

Om du planerar att trycka tröjor för försäljning, är det viktigt att hela tiden ha målgruppen i åtanke. Ofta behöver man nischa sig för att ha en chans på marknaden. En t-shirt som ”alla” vill köpa är mycket svår att få till, om inte omöjligt. Ha gärna ungefärlig ålder i åtanke, och eventuellt även kön.

Det här kommer väl till hands när du ska välja modeller och material bland annat. Till exempel tenderar många unga att ta ställning för miljön och satsa på miljövänliga produkter, jämfört med de äldre generationerna. Att ha målgruppen i åtanke är A och O – oavsett vilken produkt man ska saluföra.